Tmavá čokoláda – antioxidant č.1 pro nás!

Milovníci kvalitní čokolády teď zaplesají! Hořká čokoláda je totiž fakt výživná. Kakao v ní obsahuje mnoho minerálů (mangan, měď, železo, hořčík) a antioxidantů, které pomáhají proti stárnutí.

Pozor ale! Zdravé je v čokoládě pouze kakao. A tak čím více kakaa, tím lépe pro nás. Čím méně, pak je to o přidaném cukru, který do těla zbytečně dodáváme.

Minimální obsah kakaa by tedy měl být 70 %, pak si můžeme v čokoládě užívat jeho pozitivní účinky. Dokonce i ty s vyšším obsahem nemusí být tak hořké, záleží na značce, z jak kvalitních bobů je čokoláda připravena.

Na základě analýzy FRAP, tj. “ferric reducing ability of plasma”, měřící obsah antioxidantů v potravinách podle toho, jak dobře dokáží neutralizovat určitý volný radikál (analýzu přikládám níže), obsahuje hořká čokoláda až 15 mmol antioxidantů na 100 gramů. To je dokonce více než mají borůvky a maliny, které obsahují až 9,2 mmol antioxidantů ve stejné porci.

Antioxidanty obsažené v kakau a tedy v hořké čokoládě jsou navíc spojovány s působivými zdravotními účinky, jako je menší zánětlivost a snížení rizikových faktorů srdečních onemocnění.

Například přehled 10 celosvětových studií se zabýval souvislostí mezi příjmem kakaa a krevním tlakem jak u zdravých lidí, tak u lidí s vysokým krevním tlakem.

Konzumace výrobků bohatých na kakao, jako je hořká čokoláda, snížila systolický krevní tlak (horní hodnota) v průměru o 4,5 mmHg a diastolický krevní tlak (dolní hodnota) v průměru o 2,5 mmHg.

Jiná studie zjistila, že hořká čokoláda může snižovat riziko srdečních onemocnění tím, že zvyšuje hladinu antioxidantů v krvi, zvyšuje hladinu pro naše tělo prospěšného HDL cholesterolu a zabraňuje oxidaci pro našeho tělo špatného LDL cholesterolu.

Zoxidovaný LDL cholesterol je škodlivý, protože podporuje zánět v cévách, což může vést ke zvýšenému riziku srdečních onemocnění.

Čokoška nejen tedy že bojuje proti stárnutí, je také přírodním antidepresivem.

Takže, skvělá zpráva pro nás! Jezme ji, ideálně tu kvalitní a vysokoprocentní! Já miluji tu 80-90 procentní. Malý kousíček mi fakt dodá odpoledne energii a navíc je “anti-aging”. To zní skvěle. 🙂

Studie: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8660627/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *