Artyčoky patří k další potravině velice bohaté na antioxidanty.

Jsou chutnou a výživnou zeleninou, která není v našem jídelníčku zas tak rozšířená.

Mají však dlouhou historii – již lidé ve starověku používali jejich listy jako lék na jaterní potíže nebo žloutenku. Stále tedy patří k nejlepším léčivům na játra a žlučník. Zvyšují tvorbu žluči a také její vylučování, podporují detoxikační činnost jater a vylučování škodlivin močí. Snižují hladinu krevního cukru a jsou vhodným doplňkovým léčivem při diabetu. Zabraňuje ukládání cholesterolu v cévách.

Jsou také skvělým zdrojem vlákniny a minerálních látek.

Na základě analýzy FRAP obsahují artyčoky až 4,7 mmol antioxidantů na 100 g.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20096093/

Jsou obzvláště bohaté na antioxidant známý jako kyselina chlorogenová. Studie ukazují, že antioxidační a protizánětlivé účinky kyseliny chlorogenové snižují riziko vzniku některých druhů rakoviny, cukrovky 2. typu a srdečních onemocnění. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25758164/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28391515/

Obsah antioxidantů v artyčocích se může lišit v závislosti na způsobu jejich přípravy. Vaření artyčoků může zvýšit obsah antioxidantů osmkrát a vaření v páře patnáctkrát. Naopak smažení artyčoků může obsah antioxidantů snížit.

Já osobně jsem si nejvíce oblíbila nakládané artičoky, které přidávám do salátů, s česnekem a limetkou. Doporučuji všem!

Může jít o obrázek artyčok

0

Oslovení lidé

0

Zájem

Skóre distribuce

Využít kredit na propagaci

To se mi líbí

Okomentovat

Sdílet

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *